Yoga

Bij Flow geven wij 2 vormen van yoga in Slagharen:
-Hatha Yoga
-Yin Yoga.

Yoga is een van de oudste leren en methoden die zich bezighouden met de mens in zijn geheel, met andere woorden: met zowel lichaam als geest en ziel. En de harmonie en eenheid hiervan.

Yoga betekent letterlijk verbinden,
of samenbrengen.

Regelmatige yogaoefeningen helpen het hectische alledaagse leven beheerst en standvastig uit te voeren. In een yoga les heerst het gevoel van eenheid en geluk. De geest kalmeert en de waarneming wordt helder. Yoga leert je in staat te zijn om te ervaren, en in zijn dagelijkse variaties hiervan. 

Yoga is niet altijd een eenvoudige of rechtlijnige weg naar de innerlijke vrijheid, maar het loont in elk geval de moeite de weg te volgen.

‘Presteren is in onze cultuur een hot item.
In Hatha Yoga probeer je dat juist los te laten’

Hatha Yoga gebruikt het lijf als middel om te bewegen, het lichaam te gebruiken als werktuig, op weg naar inzicht. 

Hatha = de zon + de maan

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

Hatha Yoga is een stroming zonder duidelijke oprichter of goeroes. Daardoor is het heel open; iedereen kan er het zijne in vinden. 

Feel your Flow

Hatha Yoga onderscheidt vele ademtechnieken. Pranayama(ademhaling) leert je zo veel mogelijk uit de lucht te halen; dat zuivert en geeft energie. Bij Flow besteden wij veel tijd aan het wegnemen van ademhalingsblokkades: ‘De oefeningen zijn bedoeld om het geforceerd ademen af te leren. En helpen om de adem toe te laten zoals die werkelijk wil komen.’ Combineer je een juiste ademhaling met de houdingen dan gaan ze je makkelijker af en hebben ze meer effect.

‘Presteren is in onze cultuur een hot item’. Maar goed en fout zijn zaken van het ego. In Hatha Yoga probeer je dat juist los te laten. Je gedachten los te laten. De dingen te laten gebeuren en daar toeschouwer van te zijn. Dat bewustzijn kunnen mensen alleen op eigen kracht, met hun lichaam bereiken.

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Daarom worden de meeste houdingen zittend of liggend uitgevoerd. 

Spieren en bindweefsel

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. 

In het boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Grilley dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ 

Yin Yang Symbool

De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. 

Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Zo is te lezen in het boek: Yin Yoga The Philosophy & Practice of Yin Yoga dat het niet de spierkracht is die ons fit maakt, het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals Hatha Yoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, pilates, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen Yin en Yang doen wij bij Flow in een Yin yogales afwisselend, langer durende yin houdingen en korte yang posities. Een les wordt bovendien afgesloten met een meditatie.

Recenties